7284_11036273_TagexpeditionochLastbilcentral
(Klicka för en större bild)

Från tågexpedition och lastbilcentral

Rune Edström

Hågkomster från 30 år i transportbranschen och andra minnesbilder. I denna bok berättar Rune Edström livfullt och intressant om sina 30 år inom transportbranschen med tyngdpunkt på den tid han arbetade som tågklarerare, först vid MÖJ och sedan vid SJ. Vi får en detaljerad inblick i vardagslivet och i personalens villkor på olika stationer på östgötasmalspåret från 1945 och fram till 1960. Därefter skildras verksamheten i Mjölby och på angränsande stationer vid stambanan fram till 1964, då Rune lämnade järnvägen. Under tio år fram tilll 1974 var han sedan verksam vid Bilspedition i Vetlanda.

Boken belyser ur ett mycket personligt perspektiv en spännande brytningstid för såväl järnvägen som åkerinäringen. Huvuddelen av skildringen inramas av ett inledande kapitel om författarens uppväxt i skärgården under enkla förhållanden, först utanför Karlskrona och sedan utanför Västervik, och ett kortare avslutande kapitel om hans verksamhet som egen företagare. Den illustreras till stor del med författarens egna, ej förut publicerade foton.

I den här boken finns inga listor över lok och vagnar, men man får lära sig mycket om järnvägens vardag och vad järnvägen betydde för det omgivande samhället i en tid som inte som inte ligger så långt tillbaka, men ibland känns som en annan värld. En ovanlig järnvägsbok måhända.
Artikelnummer:1103-6273
Enhet:st.
 
 
Lagerstatus:Beställningsvara
125kr / st.
St:
Skriv ut
Visa stor bild
PDF