Kalmar Järnväg under 150 år
(Klicka för en större bild)

Kalmar Järnväg under 150 år

Birger Lindholm

När järnvägar började anläggas i Sverige höll den sydöstra landsändan på att bli utan. Intressenter i Kalmar och Karlskrona lyckades efter många diskussioner enas om en lösning där en föreningsstation placerades på lika avstånd från Kalmar, Karlskrona och Växjö, där samhället Emmaboda kom att växa upp. Kalmar Järnväg invigdes den 8 augusti 1874 av kung Oscar II. De första decennierna var bekymmersamma med otillräcklig materiel och dåliga trafikinkomster, och 1892 uppdagades att järnvägens direktör förskingrat en stor summa pengar.

Men tiderna blev bättre, och 1914 öppnades banan till Nässjö. För snälltågen där anskaffades 1930 det stiliga loket nr 17, som nu är bevarat. Sedan staten tagit över elektrifierades banan Kalmar–Emmaboda–Alvesta 1955 och återfick de direkta förbindelserna till Stockholm. 1968 överfördes den lokala persontrafiken till buss, men 2014 återuppstod den i form av Krösatåg. Vid 150-årsjubileet var persontrafiken tätare än någonsin.

Mycket har hänt under ett och ett halvt sekel. Författaren berättar utförligt och intressant om banans tillkomst, trafikens utveckling, kungabesök, personal, lok och vagnar liksom utvecklingen vid de olika stationerna. Skildringen är illustrerad med en mängd foton, spårplaner, tidtabeller med mera – en värdig hyllning till den jubilerande banan som betytt mycket för bygden. 256 sidor A4.

Utkom 23 november


Artikelnummer:978-91-7266-209-4
Enhet:st.
 
 
Lagerstatus:
395kr / st.
St:
Skriv ut
Visa stor bild
PDF